miercuri, 17 iulie 2013

Plantarea usturoiului de toamna

Plantarea usturoiului de toamna


Odata cu ceapa (vezi articolul Plantarea cepei de toamna) am plantat si usturoiul. Am cumparat usturoi romanesc, din piata de la tarani, deoarece primavara trecuta am incercat si cu cel chinezesc (acela frumos, care se vinde ambalat in plasa), insa nu a crescut bine. Si cel romanesc nu prea m-a satisfacut vara trecuta, a crescut sanatos, e adevarat, dar foarte marunt. A fost bun pentru consumat verde, insa pentru pastrat iarna e cam mic. Poate anul asta voi avea mai mult noroc. In acest sens, pe langa usturoiul romanesc din piata am mai plantat si niste usturoi cumparat si adus de mine din Franta, dintr-o piata de-a lor (care nu are nimic in comun cu pietele noastre, insa asta este o alta poveste). Am vazut acolo usturoiul asta, pozat in comparatie cu usturoiul care se gaseste la noi, si intelegeti de ce incerc acum sa il cresc si sa il inmultesc si pe meleagurile dobrogene.
Am facut o mica paranteza si sa ne intoarcem la cum am plantat usturoiul. Am desfacut capatanile de usturoi in catei. Trebuie pastrati doar cateii sanatosi, cei un pic moi sau fara coaja nu se folosesc. Pamantul l-am sapat si greblat bine. Cu ajutorul unei ate am trasat cu sapa un santulet drept si adanc de 6-7cm (pentru insamantarea de primavara se face mai putin adanc (3-4 cm), insa acum in felul acesta ii ferim de inghet), in care am infipt, cu varful in sus, cateii de usturoi la o distanta de 5-6 cm unul de altul.
Apoi am mutat ata la o distanta de app 20 cm de primul rand. Am acoperit primii usturoi cu pamant si am procedat in acelasi mod si cu urmatoarele randuri. Pentru a nu batatori pamantul cu picioarele, am folosit o scandura.

Important
usturoiul nu trebuie sa se cultive pe acelasi sol decat o data la 3-4 ani. Cel mai bine creste in locul unde au fost urmatoarele culturi in anii precedenti: mazare, fasole, tomate. Aceeasi regula este valabila si pentru ceapa.

Niciun comentariu: