Cultura de
ridichi
Cultura la ridichi
Ridichii sunt cultivati pentru gustul
lor placut, picant dar si pentru vitaminele pe care le contine (C, P, B1 ,B2 ),
glucide, saruri minerale ( K,P,Ca,Mg) si substante volatile.Gustul picant este
dat de sulfura de alil.
Exista
trei tipuri de ridichi: de luna, de vara si ridichi de iarna.Ridichile sunt
consumate in stare proaspata sub forma de salata aproape tot anul.
Ridichele de luna se cultiva prin
semanat direct in camp, in cultura de primavara si toamna, dar si in culturi
protejate si fortate.Ridichele de vara si de iarna este cultivat numai in camp.
Cultivarea ridichilor de luna in camp.
Cultura
de primavara este practicata sub forma de cultura secundara anterioara.Bune
premergatoare sunt castraveti, tomatele, ardei etc.Pregatirea terenului se face
conform cerintelor culturii de baza.
Semanatul se realizeaza esalonat in 3-4
etape la interval de 10-15 zile incepand din luna martie si pana la sfarsitul
lunii aprilie.Semanatul se face manual sau mecanizat in functie de marimea
suprafetei cultivate.Se seaman in benzi de cate 6 randuri distant intre benzi
fiind de 45-50 cm, iar intre randuri de 15 cm.
Norma
de samanta este de 10-15 kg la hectar.Se seamana la o adancime de 1,5-2,0 cm,
daca se seamana la o adancime mai mare radacinile se pot deforma.
Lucrarile
de intretinere a culturii sunt: raritul, se face la 3-4 cm pe rand, dar numai
pe suprafete mici, 1-2 prasile pe rigole, plivitul, in perioade secetoase se
fac 1-2 udari cu norme de apa de 200 m3.
Recoltarea se face pe alese, dupa 4-6
saptamani cand radacinile ajung la maturitatea de consum.Recoltarea se
realizeaza prin smulgere, se spala radacinile de pamant, se leaga in legaturi
de cate 5-10 la un loc fara a li se inlatura frunzele.
Descrierea si combaterea bolilor care
pot aparea la cultura de ridichi.
Descrierea si combaterea manei
(Peronospora brassicae).
Protejarea
plantelor fata de aceasta boala este importanta atat in faza de rasad cat si in
cea de maturitate.
Boala
apare frecvent la plantele crescute inghesuit si este favorizata de conditiile
de umezeala. Infectia apare si in sera.Primele simptome sunt reprezentate de
aparitia pe frunze a unor pete neregulate, de culoare galbena, care ulterior se
brunifica.
In
conditii de umezeala ridicata infectia se extinde rapid, frunzele putrezesc sau
se usuca iar cresterea plantei este oprita.
In
perioada de vegetatie, mana se raspandeste prin intermediul vantului
(disperseaza sporii ciupercii) si a stropilor de apa, iar de la un an la altul
se transmite prin semintele adunate din culturi infestate si prin resturile
vegetale.
Prevenirea
aparirtiei manei se realizeaza prin: indepartrea plantelor infestate din
cultura, se seamana semintele mai rar si se raresc rasadurile din rasadnite,
rasadnitele se dezinfecteaza cu Previcur Energy in concentratie de 0,1 % (100
ml in 100 l de apa), se folosesc seminte tratate libere de aceasta boala,
strangerea si distrugerea resturilor vegetale.
Combaterea
manei pe cale chimica se realizeaza cu ajutorul fungicidelor cum ar fi: Champ
77 WG in concentratie de 0,3 % (30 g in 10 l apa), Dithane M-45 in concentratie
de 0,2 % (20 g in 10 l apa), Bravo 500 SC in concentratie 1,5-2,0 l/ha (20 ml
in 10-13 l apa).
Tehnologia culturii protejate si fortate.
Perioada
de semanat la ridichi in cultura fortata si protejata este intre
octombrie-aprilie.In acest interval se pot infiinta culturi la interval de
10-15 zile, se poate realiza astfel continuitatea productiei.
Pregatirea serelor, solarelor sau
rasadnitelor se face din timp si consta in pregatirea constructiilor si a
substratelor de semanat.Daca cultura se infiinteaza toamna solariile trebuie sa
fie pregatite pentru a rezista iarna.
Se seamana la adancimea de 0,5-1,0 cm,
in randuri, distanta de semanat este de 10-12 cm, se asigura o desime de
300-400 plante pe m2 .
Lucrarile
de intretinere sunt asemanatoare cu cele efectuate la cultura in camp liber si
anume: rarirea plantelor pe rand, fertilizarea faziala cu ingrasaminte usor
solubile, simple sau complexe, irigarea la interval scurte.
Temperatura se va mentine la 15-18 grade
Celsius ziua iar noaptea se va scadea la 3-4 grade Celsius.Daca temperaturile
sunt prea mari poate sa apara fenomenul de ” dospire” a radacinilor, care se
manifesta prin afanarea zonei central, pana la aparitia golurilor.
In
perioada de iarna umiditatea solului trebuie sa fie de 60-74 % din capacitatea
de camp, iar in perioadele mai calde de 80-85 %, din acest motiv spatiile de
cultura se aerisesc intens.
Recoltarea
se face cand radacinile au un diametru intre 1,5 si 4,0 cm, se smulg, se spala
de pamant se leaga in legaturi dupa care se valorifica.
Cultura ridichilor de vara.
Cultura
ridichilor de vara se practica in sistemul de culturi succesive, ca anterioara
fasolei de toamna pentru conserve sau anterioara castravetilor.
Semanatul se face esalonat la 10-15
zile, la sfarsitul lunii aprilie, inceputul lunii mai, pe teren modelat sau
nemodelat, la adancimea de 1,5-2,5 cm.Norma de samanta folosita este de 8-10 kg
pe hectar.Se seaman in randuri la 40 cm pe teren plan, iar pe brazde se seaman
3 randuri la distant de 37 cm.
Lucrarile
de intretinere consta din: raritul plantelor la 10-12 cm pe rand, prasit
mecanic de 2-3 ori intre randuri si 1-2 ori manual pe rand, irigarea cu norme
de 300-350 m3 de apa pe hectar.
Dupa
8-10 saptamani in luna iunie se poate recolta.Se recolteaza manual, esalonat,
pe alese, se spala radacinile de pamant se leaga in legaturi cate 5-10 bucati
si se valorifica in piete.
Cultura ridichilor de iarna.
Cultura ridichilor de iarna este o
cultura succesiva ce se cultiva dupa mazare, spanac, ceapa verde, salata.
Calendaristic
semanatul are loc in lunile mai-iunie pe teren modelat sau nemodelat dupa
aceleasi scheme ca si la ridichea de vara.
Raritul
plantelor se face cand acestea au 2-3 frunze adevarate, apoi se repeta dupa
20-25 de zile, plantele se lasa la 15-20 cm pe rand.Celelalte lucrari sunt
asemanatoare cu ale culturii ridichilor de vara.
Recoltarea are loc in a doua jumatate a
lunii octombrie-noiembrie, o singura data, prin dislocare cu cazmaua
semimecanizat sau mecanizat.
Radacinile
sunt curatate de pamant se sorteaza si se depoziteaza pentru iarna la fel ca si
morcovul.
Descrierea si combaterea daunatorilor la
cultura de ridichi.
Descrierea si combaterea la puricii de
pamant (Phyllotreta sp.)
Are
o singura generatie pe an si ierneaza ca adult in frunzarul padurilor sub
resturi vegetale, in sol.
Puricii
de pamant ataca conopida, varza, gulia, ridichea, rapita si alte crucifere
cultivate sau spontane.
Adultii
rod frunzele si consuma epiderma superioara si parenchimul, producand ciuruirea
frunzelor, la inceput pe margine, apoi pe tot limbul.Atacul larvelor nu
prezinta importanta.
Prevenirea
aparitiei puricilor de pamant se realizeaza prin: strangerea si distrugerea
resturilor vegetale ramase in camp dupa combatere, rotatia culturilor, araturi
de toamna pentru introducerea sub brazda a formelor de intrarea la iernat,
prasile repetate pentru distrugerea plantelor gazda din flora spontana,
infiintarea timpurie a culturilor si folosirea de rasaduri viguroase.
Combaterea
chimica se realizeaza prin tratamente cu insecticide cum ar fi: Actellic 50 EC
in concentratie de 0,5-1,0l/ha, Karate Zeon 0,5 l/ha.
Descrierea si combaterea la molia verzei
(Plutella maculipennis)
Molia
verzei ierneaza ca pupa in resturile vegetale sau in sol, dezvolta 2-3
generatii pe an.Ataca cruciferele spontane si cultivate, in special varza, si
conopida. Larvele tinere distrug parenchimul (mineaza frunzele), apoi consuma
epidermele inferioara si superioara, frunzele, care capata o culoare plumburie
si se usuca.
Prevenirea
aparitiei moliei verzei se poate realiza prin distrugerea resturilor vegetale
ramase in camp dupa recoltare, araturi de toamna pentru introducerea sub brazda
a formelor de iernare, prasile repetate pentru distrugerea plantelor gazda din
flora spontana.
Combaterea
chimica se realizeaza prin tratamente cu insectide cum ar fi: Decis Mega 50 EW
in concentratie de 0,2 % (2 ml in 10 l apa), Laser 240 SC in concentratie de
0,03 % (20 ml 65 l apa).
Descrierea si combaterea la fluturele
mare al verzei (Pieris brassicae).
Buha
verzei ierneaza ca pupa adapostita in locuri mai ferite, prezinta doua
generatii pe an.Ataca diferite specii de crucifere, pagube insemnate produce la
culturile de varza si conopida.
Larvele
rod epiderma inferioara si parenchimul frunzei. Larvele din ultimele varste
consuma limbul foliar, ramanand numai nervurile, producand scheletizari ale frunzelor.
Prevenirea
aparitiei fluturelui mare se poate realiza prin rotatia culturilor, araturi de
toamna pentru introducerea sub brazda a formelor de intrare la iernat, prasile
repetate pentru distrugerea plantelor gazda din flora spontana.
Combaterea
chimica se poate realiza prin tratamente cu insecticide cum ar fi: Karate Zeon
in concentratie de 0,015 % (0,075 l/ha).
Descrierea si combaterea la buha verzei
(Mamestra brassicae).
Buha
verzei ierneaza ca pupa in stratul superficial al solului si are doua generatii
pe an.Este un daunator polifag, ataca varza, conopida si mustarul dar ataca si
plantele medicinale.
Larvele
tinere rod epiderma si parenchimul frunzelor sub forma de orificii neregulate.
Larvele
mai batrane patrund in capatana verzei si rod galerii. Aici se gasesc resturi
de hrana, excremente, pe care apoi se instaleaza diferite ciuperci si bacterii,
ducand la putrezirea capatanilor de varza.
Prevenirea
aparitiei buhei verzi se poate realiza prin:araturi de toamna pentru
introducerea sub brazda a formelor de intrarea la iernat, prasile repetate
pentru distrugerea plantelor gazda din flora spontana, infiintarea timpurie a
culturilor si folosirea de rasaduri viguroase.
Combaterea
chimica se poate realiza prin tratamente cu insecticide cum ar fi: Decis Mega
25 WG in concentratie de 0,2 % (2 ml in 10 l apa), Faster 10 CE in concentratie
de 0,03% (2 ml in 6,6 l apa), Karate Zeon in concentractie de 0,015 % (0,075
l/ha), Mospilan 20 SG in concentratie de 0,0125 % (0,075 kg/ha).
Descrierea si combaterea limaxului
cenusiu (Agriolimax agreste).
Limaxul
cenusiu ierneaza sub forma de ou si mai rar sub forma de adult, hiberneaza in
gauri subterane si crapaturi din sol, care sunt ferite de inghet, in care isi
incetinesc procesele metabolice, intrand intr-o stare de letargie.
Melcisorii
rezultati din eclozarea oualor de iarna, ajung la maturitate la jumatatea lunii
iulie. Melcisorii generatiei a doua apar incepand cu a doua jumatate a lunii
august, se hranesc cu organele vegetative ale plantelor, se matureaza treptat,
devin adulti, se imperecheaza si in a doua jumatate a lunii octombrie depun
oua,si asa se reia ciclul biologic.
Evolutia
embrionara depinde de temperatura si de gradul de umiditate, dureaza intre doua
si patru saptamani.
Melcii
sunt activi ziua, daca au suficienta umiditate, daca nu, ei raman nocturni. In
conditii aride, limacsii secreta mult mucus, ingrosandu-si masa viscerala si
protejandu-se astfel de dezhidratare.
Melcul
este polifag, se hraneste cu specii de plante cultivate si spontane, atacul
producandu-se la nivelul tuturor organelor plantelor (subterane si
supraterane).
Melcii
rod cu ajutorul limbii lor zimtate gauri de forma neregulata pe frunze sau alte
parti ale plantei.In zonele roase pot aparea infectii secundare, produse de
ciuperci sau bacterii.
Combaterea
limaxilor se poate realize prin strangerea manuala a limacsilor dupa ploaie sau
in timpul noptii la lumina electrica.
Combaterea
chimica se poate realiza cu ajutorul moluscocidelor cum ar fi: Mesurol 2 RB in
cantitate de 5,0 kg/ha, acesta se imprastie pe suprafata solului sau se poate
incorporeaza la 2-3 cm adancime in sol.Optimol 4 G 15 kg/ha la fel ca si
Mesurolul se imprastie la suprafata solului sau se poate incorpora in sol.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu