Cultura de
pepene verde
Cultura de pepene verde
epenele verde este cultivat pentru
fructele sale care ajunse la maturotate fiziologica, sunt appreciate pentru
gustul echilibrat, dulce, fin si placut.Fructele au un continut in apa de
89-94% mai contin zahat in concentratie de 7-11 %.
In
100 de grame de fruct sunt 0,2 g lipide,0,5 g proteine, mai contine vitaminele
B, C, A, vitamina H, precum si Ca, Fe si K.
Pepenele
se consuma in stare proaspata sau servesc ca materie prima in cofetarii pentru
prepararea de jeleuri, dulceturi, sucuri etc.Au de asemenea o valoare
terapeutica, sucul avand actiune diuterica, fiind indicate bolnavilor de
rinichi, deoarece pot dizolva caliculi renali.
Pepenele
verde are capacitate mare de pastrare, pana la 30 de zile si o buna rezistenta
la transport putand fi valorificate in zonele unde nu se cultiva.
Pepenele verde este o planta anuala, cu
o perioada de vegetatie de 90-130 de zile.Are pretentii foarte mari de caldura,
semintele gemineaza in 21 de zile la 14-16 grade Celsius, iar in conditii
optime de 25-30 grade Celsius in 5-6 zile.La temperaturi de 10-15 grade Celsius
procesele fiziologice din plante incetinesc, iat la 8-10 grade Celsius pe o durata
mai indelungata de timp plantele pier.
Pepenele verde mai are pretentii mari si
fata de lumina, in lipsa acestuia plantele se dezvolta slab, florile avorteaza,
productia se reduce, iar continutul in zahar scade.
Si exigentele fata de apa sunt mari,
daca in perioada infloririi si fructificarii se aplica 2-3 udari, se obtine o
crestere semnificativa a productiei.
Pentru
cultura pepenilor verzi plante premergatoare bune sunt: lucerna, trifoiul,
mazarea, fasolea, varzoasele, radacinoasele.
Pregatirea terenului incepe toamna cu o
aratura de 25 -30 cm, se aplica 5-10 tone/ha gunoi de grajd, 300 kg/ha
superfosfat, 100 kg/ha sulfat de potasiu (aplicat toamna).Primavara se aplica
100 kg/ha azotat de amoniu sau 200 kg/ha coplex III.
Cultivarea pepenelui verde in camp
liber.
Alegerea
terenului in vederea infiintarii culturii in ogor este foarte asemanatoare cu
celelalte plante din grupa (castraveti, pepeni galbeni) cu mentiunea ca gunoiul
degrajd trebuie sa fie bine descompus pentru a evita excesul de azot.
Cultura
este infiintata prin semanat direct in camp, iar pentru a obtine o timpurietate
a productiei se recurge la producerea rasadurilor in spatii protejate sau
rasadnite calde.
Infiintarea culturii prin semanat direct
are loc intre 25 aprilie si 10 mai, mecanizat la o adancime de 3-4 cm, iar
norma de samanta utilizata este de 2 kg samanta pe hectar.
Semanatul
se face direct in cuburi nutritive sau pe brazde de telina, in luna martie,
necesarul de samanta este de 2 kg/ha, plantarea in camp se face manual sau
mecanizat intre 10-15 mai.
Culturile
sunt infiintate pe teren modelat sau nemodelat dupa schema 150 x 33-44 cm, se
realizeaza 15-20 de mii de plante pe hectar.Se poate semana si in cuiburi
manual cate 2-3 seminte dupa schema 200 x 50 cm.Lucrarea se executa manual, in
gropi deschise cu lingura de plantat sau cu sapa.
Lucrarile
de intretinere in timpul perioadei de vegetatie consta din: raritul plantelor
la distante stabilite, lasandu-se 1-2 plante la cuib, prasile mecanice si
manual numai pana in momentul cand vrejii acopera suprafata de cultura, pentru
a nu fi deranjati, este necesara acoperirea vrejilor din loc in loc cu pamant,
pentru a nu fi deranjati de vant, se aplica 2-3 udari cu norme de 300 m3
apa/ha, mai ales in perioada infloritului si a cresterii fructelor, se evita
udarea la inceputul perioadei de vegetatie pentru a determina dezvoltarea in
profunzime a radacinilor si in perioada coacerii fructelor, cand umiditatea
abundenta provoaca deprecirea calitatii, la soiurile timpurii se reduce numarul
de fructe pe planta pana la 4-5 bucati, in perioada infloritului in masa se
aplica ingrasaminte cu azotat de poatasiu cu 100-125 kg/ha, combaterea bolilor
si daunatorilor este de asemea o lucrare foarte importanta.
Producerea rasadurilor de pepeni verzi.
Rasadurile
se produc prin semanat direct in ghivece sau cuburi nutritive cu latura sau
diametrul de 7-8 cm, sau ghivece din turba (Jiffy-pots).Pentru un haectar de
cultura sunt necesare in jur de 2 kg seminte.
Epoca
de semanat se stabileste in functie de data prevazuta pentru plantare,
semanatul in cuburi si ghivece se realizeaza intre 25-30 martie.Plantare in
camp se realizeaza intre 20 aprilie - 5 mai.
Amestecul
pentru ghiveci se realizeaza prin amestecul a 20 % mranita, 30 % nisip, 50 %
pamant de telina, plus amestecul se trateaza cu Previcur Energy in concentratie
de 0,1% sau Folpan 80 WDG in concentratie de 0,15 % (15 g in 10 l apa).
Tratamentul
cu Previcur Energy si Folapan 80 WDG se efectueaza pentru a preveni si combate
ciupercile fitopatogene care pot aparea din sol.
O
astfel de boala este caderea plantutelor, agentul patogen fiind ciuperca din
genul Pythium sau Rhizoctonia care provoaca putrezirea plantutelor din
rasad.Caderea plantutelor este o boala extrem de periculoasa pentru rasaduri
poate sa apara la orice cultura.
Boala
apare la colet (zona dintre radacina si tulpina) spre radacina si spre
tulpina.Odata instalata boala este foarte greu de combatut, plantulele atacate
sunt distruse (sunt verzi dar radacina si o zona din colet precum si tulpina
este putrezita si macerate).
Conditiile
de mediu din rasadnite, solarii, sere sunt hotaratoare pentru aparitia
infectiilor.Temperatura moderata, umiditatea aerului si a solului peste normal,
formarea condensului, aerisirea insuficienta sunt factorii care favorizeaza
aparitia infectiilor.
Descrierea si combaterea bolilor la
cultura de pepeni.
Descrierea si combaterea manei
(Pseudoperonospora cubensis).
Plantele
sunt atacate in toate fazele de dezvoltare, boala manifestandu-se pe frunze
prin aparitia unui numar foarte mare de pete, cu diametrul de 2-24 mm, de
regula colturoase, la inceput de culoare verde-galbuie, apoi galbene ca lamaia,
pentru ca dupa cateva zile sa devina brune deschis.
In
dreptul petelor, pe fata interioara a frunzelor, se formeaza un puf
cenusiu-violaceu, alcatuit din organele de inmultire asexuata a ciuperci.
In
conditiile favorabile dezvoltarii bolii sunt atacate aproape toate frunzele
plantelor, incepand cu cele bazale, pe fiecare frunza formandu-se peste 200
pete, care pot sa conflueze si sa distruga astfel portiuni mari din
limb.Frunzele puternic atacate se brunifica, se usuca, devin sfaramicioase si
cad.
Atacul
se manifesta foarte rar pe fructe, acestea raman mici, nu mai ajung la maturitate
completa, fiind lipsite de aroma.
Infectia
apare in prezenta apei pe frunze, la temperature de 16-22 grade Celsius.
Prevenirea
aparitiei manei se poate realiza prin: asolamentul 3-4 ani, aratura adanca
pentru ingroparea resturilor vegetale.
Comabaterea
chimica se poate realiza prin tratamente cu fungicide cum ar fi: Dithane M-45
in concentratie de 0,2 % (2,0 kg /ha), Aliette 80 WG folosit in concentratie de
0,2 % (20 g in 10 l apa), Bravo 500 SC in cantitate de 1,5-2,0 l/ha (20 ml in
10-13 l apa pe 100-130 mp), Folpan 80 WDG in concentratie de 0,15 % (1,5
kg/ha), Funguran OH 50 WP in concentratie de 0,3 % (30 g in 10 l apa), Merpan
80 WDG in concentratie de 0,15 % (1,5 kg/ha) (15 g in 10 l apa), Ortiva 250 SC
in concentratie de 0,075 % (0,75 l/ha) (7,5 ml in 8,0 l apa), Polyram DF in
concentratie de 0,2 % (20 g in 10 l apa), Previcur Enegy in concentratie de
0,25 % (2,5 l/ha) (15 ml in 6,0 l apa), Ridomil Gold MZ 68 WG in concentratie
de 0,25 % (2,5 kg/ha) (25 g in 8 l apa pe 100 mp), Shavit F 72 WP in
concentratie de 0,2 % (2 kg/ha) (20 g in 10 l apa), Zetanil Blu in concentratie
de 0,3 % (3,0 kg/ha) (30 g in 8 l apa), Zeama Bordeleza 0,75 % (50 g in 8-10 l
apa).
Decrierea si combaterea la fainarii
(Erysiphe cichoracearum).
Atacul
se manifesta numai pe frunze, pe ambele fete sub forma unor colonii albe,
prafoase de miceliu, care poate cuprinde tot limbul.Conidiile diseminate
transmit infectia in cultura, iar periteciile formate pe frunzele atacate
(numai in camp) rezista peste iarna si asa infectia se transmite de la un an la
altul.La umiditatea aerului de 70 % si temperatura de 26-28 grade Celsius
conditiile sunt optime pentru infectie.
Prevenirea
aparitiei manei se poate realiza prin: asolamentul 3-4 ani, aratura adanca
pentru ingroparea resturilor vegetale.
Combaterea
fainarii se realizeaza prin tratamente repetate cu fungicide cum ar fi: Tilt
250 EC in concentratie de 0,015 % (4 ml in 26 l apa), Topas 100 EC in
concentratie de 0,025 %, Bravo 500 SC in cantitate de 1,5-2,0 l/ha (20 ml in
10-13 l apa), Kumulus DF in concentratie de 0,4 % (30 g in 7,5 l apa), Shavit F
72 WP in concentratie de 0,2 % (2,0 kg/ha) (20 g in 10 l apa), Thiovit Jet 80
WG in concentratie de 0,3-0,4 % (3,0-4,0 kg/ha), Manoxin M60 PU in concentratie
de 0,4 % (4,0 kg/ha).
Decrierea si combaterea antracnozei
(Colletotrichum lagenarium).
Este
provocata de ciuperca Coletotrichum lagenarium si ataca fructele, tulpina si
frunzele. Pe frunze apar pete cafenii care se maresc, se impreuneaza si frunza
se sfasie. Pe fata inferioara apare un mucegai rosiatic.Fructele atacate
prezinta aceleasi simptome. In aceste pete se localizeaza bacterii care
provoaca in final putrezirea fructelor.
Transmiterea
bolii se realizeaza prin saminta. Tratarea semintelor este singurul mijloc de
prevenire.Indepartartarea resturilor de plante si igiena culturala contribuie
de asemenea la prevenirea aparitiei ciuperci.
In
combaterea chimica antracnozei se pot utiliza urmatoarele substante: Dithane
M-45 in concentratie de 0,2 %, Dithane Neotec 75 WG in concentratie de 0,2 %,(
20 g in 10 l apa).
Descierea si combaterea alternariozei
(Alternaria cucumerina).
Alternarioza
ataca de obicei frunzele si tulpinile dar poate ataca si fructele.Pe frunze
atacul apare sub forma unor pete, la inceput mici, de culoare galbuie, care se
extind concentric si treptat se brunifica. Petele sunt precis delimitate, la un
atac puternic ocupand zone mari din suprafata frunzelor, provocand uscarea
acestora.Pe zonele atacate din limb se formeaza o pasla fina, de culoare bruna,
cu zonare caracteristica.
Pe
tulpini si lastari apar pete alungite brune, zonarea concentrica, fiind mai
putin evidenta. Pe fructe atacul apare sub forma unor pete circulare, care se
adancesc in tesuturi.
Pentru
combaterea aparitiei alternarozei se pot lua urmatoarele masuri agrotehnice:
folosirea araturii adanci pentru ingroparea resturilor vegetale, asolamentul
3-4 ani, folosirea de ingrasaminte cu microelemente pe baza de zinc maresc
rezistenta plantelor si tot odata asigura sporuri mari de productie, cultivarea
de soiuri si hibrizi rezistenti.
Combaterea
chimica a alternariozei se poate realiza cu fungicide cum ar fi: Bravo 500 SC
in cantitate de 1,5-2,0 l/ha (20 ml in 10-13 l apa pe 100-130 mp), Dithane M-45
in concentratie de 0,2 % (20 g in 10 l apa), Dithane Neotec 75 WG in
concentratie de 0,2 % (20 g in 10 l apa), Shavit F 72 WP in concentratie de 0,2
% (2,0 kg/ha) (20 g in 10 l apa), Antracol 70 WP in concentratie de 0,2% (2,0
kg/ha) (20 g in 10 l apa).
Ofilirea vasculara (Fusarioza).
Boala
este cauzata de ciupercile din genul Fusarium spp si Verticilium spp.Boala
poate sa apara si la alte culturi cum ar fi: castraveti, ardei, tomate, vinete,
varza, telina.
Ofilirea
vasculara apare atat in sere si solarii cat si in camp liber in anii cu
precipitatii abundente.
Plantele
atacate se ofilesc, se vestejesc treptat, ofilirea apare cand plantele
infloresc sau fructifica. In urma atacului plantele raman mici, se coc devreme,
iar semintele din interiorul fructelor sunt brune sau galbene.Daca
temperaturile sunt foarte ridicate ofilirea apare brusc si plantele pier rapid.
Aparitia
bolii este favorizata de temperaturile ridicate 27-28 grade Celsius, de
umiditatea mare a solului si un pH de 5-5,6 care este usor acid.
In
afara de a ceste factori la aparitia bolii mai poate contribui si lezarea
plantelor ce apar fie in timpul repicatului fie datorita diverselor daunatori.
In
combaterea aparitiei bolii se pot utiliza urmatoarele masuri: rotatia
culturilor, cultivarea plantelor cu rezistenta la Fusarium si Verticilium,
plantele care sunt uscate si nu isi revin pe timpul noptii sunt indepartate si
arse, folosirea moderata a ingrasamintelor chimice care acidifica solul (azotat
de amoniu, superfosfat).
Combaterea
chimica se poate realiza prin tratamente cu fungicide cum ar fi: Topsin 500 SC
in concentratie de 0,1 % prin udari la radacina sau Tachigaren 30 L in
concentratie de de 0,1 % se aplica tot prin udarea radacinii.
Descrierea si combaterea daunatorilor in
cultura de pepeni verzi.
Descrierea si combaterea la tripsului
tutunului (Trips tabaci)
Tripsul
este unul dintre cei mai raspanditi daunatori ai plantelordin agricultura. In
conditii de sera este imposibila distrugerea in totalitate a tripsilor.
Lungimea
insectelor adulte este de 2-2,5 mm, iar grosimea corpului nu este mai mare
decat 1 mm.Adulti sunt de culoare mai inchisa-neagra sau maro.Aparitia lor se
poate pune calendaristic in lunile martie-aprilie.Larvele sunt de culoare
galbena sau verzui, acest fapt le permite sa fie cu greu distinse pe suprafata
frunzei si a plantei.
Femela
depune ouale in tesuturile frunzelor si a florilor. O femela poate sa depuna in
jur de 100 de oua.Dupa 3-5 zile de dezvoltare embrionara apar larvele, care
timp de 8-10 zile de viata pe suprafata frunzei naparlesc de patru ori.Larvele
patrund in sol la adancimea de 15 cm, unde inca peste 4-5 zile se transforma in
insect adulte aripate.Dezvoltarea unei generatii dureaza 15-20 de zile.
Combaterea
chimica a tripsului tutunului se realizeaza prin tratamente cu insecticide cum
ar fi: Mospilan 20 SG in concentratie de 0,04 % (4,0 kg/ha), Laser 240 Sc in
concentratie de 0,05 %, Confidor Energy in concentratie de 0,08 % (0,8 l/ha),
Nuprid Al 200 SC in concentratie de 0,075 % (0,75 l/ha), Actara 25 WG in
concentratie de 0,02% (0,2 kg/ha).
Descrierea si combaterea la paduchele
verde (Cerosipha gossypii).
Femelele
depun ouale toamna, la baza mugurilor sau in crapaturile scoartei ramurilor
speciilor samburoase, dar si in gradinile de legume si in sere.Este o specie
migratoare.
Paduchii
formeaza colonii masive pe partea inferioara a frunzelor, se hranesc prin
sugerea sevei plantelor.Datorita acetui fapt frunzele se necrozeaza si se
rasucesc, formand pseudocecidii.Plantele atacate sufera si se debiliteaza,
ducand la scaderea productiei.
Femelele
au corpul globulos, oval, verde-deschis sau verde-inchis.Antenele sunt
negre.Picioarele sunt galben-deschis, mai scurte, aproximativ 1/3 din lungimea
corniculelor. Femelele aripate au capul si toracele negre, iar abdomenul verde
galbui sau roscat.Pe partea dorsala prezinta o pata mare de culoare neagra cu
1-2 dungi transversale si 4 pete laterale. Antenele sunt negre, picioarele sunt
galben-deschis cu tarsele negre.Corniculele sunt brune, coada este aproape 2/3
din lungimea cornicolelor.
Combaterea
chimica la paduchele verde se realizeaza prin stropiri cu insecticide cum ar
fi: Decis Mega 50 EC in concentratie de 0,02 % (0,2 l/ha), Faster 10 CE in
concentratie de 0,03 % (2 ml in 6,6 l/apa), Confidor Energy in concentratie de
0,06% (0,6 l/ha), Mospilan 20 SG in concentratie de 0,0125 % ( 1,5 g in 12
l/apa).
Descrierea si combaterea la paianjenul
rosu comun (acarian)(Tetranycus urticae).
Masculul
are culoare galbena verzui-deschis, iar in stadiul de adult are culoare bruna.
Femela este la inceput de culoare galbena roz si in final devine portocalie.
Corpul are o forma elipsoidala la femela si piriform la mascul. Are 5-6
generatii pe an.
Ouale
depuse de femele sunt rotunde de culoare albicioasa sau galbuie si au un
continut aproape transparent.Odata ce embrionul incepe sa se dezvolte,
continutul oului devine tulbure, iar ouale se ingalbenesc.
La
o temperatura de 15 grade Celsius embrionulul se dezvolta in decursul a 15
zile, iar la o temperatura de 30 grade Сelsius dezvoltarea embrionului se
relizeaza in doar in 2-3 zile.Din ouale fecundate ies femele, din cele
nefecundate masculi.Paiajenul rosu se hraneste cu continutul celulelor plantei.
Prezenta
paianjenului este semnalata de petele mici de culoare alba de pe frunze (mai
ales cele de pe partea inferioara a frunzei) si a unei panze de paianjen tesute
in jurul plantei sau a anumitor parti ale plantei.In cazul unei contaminari
masive, frunzele se inalbesc din cauza leziunilor multiple.Planta este in totalitate
acoperita cu o panza de paianjen, iar pe extremitatile frunzelor si a mugurilor
de floare se acumuleaza o masa de trupuri miscatoare.
Acarianul
rosu comun ierneaza in stadiu de adult sub resturile vegetale.Acarienii
colonizeaza partea inferioara a frunzelor, frunzele atacate se recunosc prin
aparitia unor pete de culorare galbui care corespund intepaturilor facute de
paianjen.La un atac puternic frunzele atacate se usuca si cad.
Combaterea
chimica se realizeaza cu insecto-acaricide cum ar fi: Vertimec 1,8 % in
concentratie de 0,1 % (1,0 l/ha), Milbecnock EC in concentratie de 0,075 % (10
ml in 13 l/apa), Omite 570 EW in concentratie de 0,1 % (10 ml in 10 l/apa),
Nissorun 10 WP in concentratie de 0,04 % (5 g in 12 l/apa).
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu