Detalii
Alegerea
terenului
Cele mai bune soluri sunt
cele nisipo-lutoase sau luto-nisipoase, cu un Ph mai mare de 5,5.
Ceapa nu trebuie
cultivata pe acelasi loc mai devreme de cinci ani, nu trebuie cultivata pe
soluri infestate cu boli si daunatori si cu grad ridicat de imburuienare.
Plante
premergatoare
Sunt foarte bune
cerealele, mazarea, fasolea.
Sunt bune premergatoare
tomate, ardei, vinete, care au fost fertilizate cu gunoi de grajd (40t/ha)·
Sunt corespunzatoare
bostanoase si varzoase.
Pregatirea
terenului
Aratura se face la o
adancime de cel putin 20-25cm din toamna (in cazul infiintarii culturii in
primavara), sau doar inainte de semanat pentru cultura infiintata din
toamna.
Cel mai bun pat
germinativ este cel care are stratul superficial de 5-10cm foarte bine
pregatit.
Inainte de efectuarea
araturii se recomanda fertilizarea de baza cu fosfor si potasiu.
Dupa efectuarea araturii,
se marunteste terenul cu grapa cu discuri sau cu combinatorul, pe adancimea de
8-10cm, in cazul in care se infiinteaza cultura din toamna.
Daca se amplaseaza
cultura de ceapa dupa tomate, ardei, vinete, care elibereaza terenul tarziu, se
lasa terenul doar arat peste iarna.
Recomandam sa se
pregateasca terenul din toamna si sa se modeleze astfel incat primavara, cel
tarziu in prima decada a lunii martie sa se poata semana.
Primavara devreme,
imediat ce solul permite, inainte de semanat, se distruge crusta si se afaneaza
solul superficial printr-o trecere cu o grapa cu colti reglabili.
Infiintarea
culturii
Pentru tehnologia cu
trecerea culturii peste iarna, se recomanda ca semanatul sa se efectueze in
perioada 15 august-15 septembrie;
Pentru tehnologia cu
infiintarea culturii prin semanare in primavara, se recomanda ca semanatul sa
se efectueze primavara cat mai devreme posibil, in prima decada a lunii martie
si chiar in ultima decada a lunii februarie;
Trebuie acordata o mare
atentie urmatoarelor aspecte: sortimentul utilizat, cand semanam, cu ce
semanam, calitatea patului germinativ, adancimea de semanat, cantitatea de
samanta folosita, schema de infiintare a culturii (distanta intre randuri,
intre plante pe rand, intre benzi, numar de randuri pe strat).
De asemenea, nu se va
semana niciodata la o adancime mai mare de 2-2,5cm.
Cantitatea de samanta
utilizata la hectar difera in primul rand in functie de schema de infiintare a
culturii, si de cat este de performanta semanatoarea.
Se recomanda a se utiliza
la semanat semanatori de precizie pentru seminte mici, mecanice sau pneumatice.
In tara nu se fabrica o semanatoare de precizie pentru seminte mici care sa
semene pe o banda de un metru 5-6 randuri distantate la 20-25cm.
Recomandam producatorilor
de ceapa achizitionarea de semanatori fabricate in Germania, Italia, Anglia.
Mecanismul de distribuire a semintelor este de tip mecanic, format din discuri
cu alveole sau benzi perforate. Sunt cele mai accesibile ca pret, (cele
pneumatice sunt mult mai scumpe), si prezinta avantajul ca se pot infiinta
culturi de ceapa si pe suprafete mici. Mai prezinta avantajele ca sunt
prevazute cu tavalugi pentru tasarea solului inainte si dupa semanat, de
asemenea sunt prevazute cu fertilizatoare reusindu-se sa se administreze
localizat o doza de ingrasaminte chimice concomitent cu semanatul.
Pe fiecare strat se
seamana 5 randuri cu distanta intre randuri de 25 cm, sau 6 randuri cu distanta
intre randuri de 20 cm. Prin marirea numarului de randuri pe strat cu 1-2,
productia la hectar se mareste considerabil.
Distanta plantelor pe
rand se recomanda sa fie de 3-3,5cm.
Cantitatea de samanta/ha
depinde de cat de performanta este masina de semanat, de tipul de samanata
folosit (calibrata, drajata), de tipul de sol, de conditiile locale de
clima, de schema de infiintare a culturii, aceasta in nici un caz sa nu
depaseasca 5 kg/ha.
Daca semanatul se
efectueaza cu semanatori care nu sunt prevazute cu tavalugi, se recomanda
efectuarea unei tavalugiri pentru a pune mai bine semintele in contact cu
solul, in felul acesta asigurandu-se o rasarire mai uniforma.
Erbicidatul
Este foarte importanta
erbicidarea care trebuie efectuata imediat dupa semanat. Aceasta erbicidare se
va face dupa efectuarea semanatului, nu mai tarziu de prima saptamana inainte
ca ceapa sa rasara, de preferat cand solul este umed (chiar daca se intarzie
cateva zile), in conditii racoroase. Trebuie avuta de asemenea, mare
atentie la doza care se aplica pentru ca daunele cauzate culturii de ceapa sa
fie minime, contactul cu erbicidele fiind intotdeauna periculos, in special
contactul radacinilor firave, superficiale din primele faze de vegetatie, care
va duce la intarzierea cresterii, producand amanarea timpului de recoltare, si,
in ultima instanta, scaderea productiei si a calitatii.
Buruienile au fost si
sunt dusmanii de temut a producatorilor de ceapa, din care cauza cu mare
greutate a fost adoptata aceasta tehnologie prin semanare direct in camp. De
multe ori cultura a fost compromisa atat din cauza ca s-a aflat pe terenuri cu
grad foarte mare de imburuienare, cat si din cauza faptului ca deseori au fost
folosite erbicide expirate sau nu au fost administrate corespunzator.
Erbicidarea preemergenta
va fi efectuata folosindu-se erbicidul STOMP 6 l/ha, administrat printr-o
pulverizare fina, foarte uniforma pe suprafata solului, formandu-se o pelicula
fara a aparea benzi de suprapunere (fitotoxice pentru ceapa), sau benzi
neerbicidate.
Erbicidul STOMP
administrat preemergent formeaza o pelicula cu valoare reziduala lunga care
distruge buruienile cand incearca sa treaca prin aceasta. Pentru o actiune cat
mai indelungata in timp a acestui erbicid se recomanda a nu se interveni prea
des cu lucrari mecanice de afanare a solului si de distrugere a buruienilor sau
prasile manuale care distrug pelicula erbicidala anuland efectul erbicidului.
Cand efectul erbicidului
STOMP inceteaza, incep sa apara buruieni care se vor distruge in primele faze
de vegetatie prin erbicidarea postemergenta cu GOAL.
Pentru buna combatere se
aplica GOAL cand buruienile sunt in stadiul de 2-4 frunze (maximum 7-10cm
inaltime). Buna acoperire cu erbicid si umectarea buruienilor sunt
esentiale pentru eficienta maxima in combatere. Cat este posibil se va evita
deranjarea solului in vederea folosirii activitatii reziduale a erbicidului
ajuns pe sol pentru o perioada mai lunga.
Erbicidul GOAL combate
peste 18 specii de buruieni dicotiledonate si o parte din buruienile
monocotiledonate. Se va aplica 0,75-1,0 l/ha GOAL in 300-500 l solutie/ha. In
cazul in care dupa o perioada de timp va apare un al doilea val de crestere al
buruienilor, un nou tratament de 0,5-0,75 l/ha va fi suficient pentru a le distruge.
Pentru combaterea
buruienilor monocotiledonate se va folosi erbicidul FUSILADE FORTE 1 l/ha.
Pentru eficienta maxima acesta nu se administra in conditii de seceta sau
umiditate excesiva, se va aplica in perioada de crestere vegetativa intensa a
buruienilor monocotiledonate (cand au 4-5 frunze). O pulverizare fina
sporeste efectul produsului asigurand o buna acoperire a buruienilor.
Irigarea
Se recomanda a se efectua
prin aspersie, care da rezultatele cele mai bune, asigurand o aprovizionare uniforma
a solului cu apa.
Daca la ceapa din arpagic
umiditatea din sol trebuie sa fie constanta (70-80% din capacitatea de camp),
pe tot parcursul perioadei de vegetatie, la ceapa semanata direct, umiditatea
in sol variaza in functie de faza de vegetatie. Dupa cum se cunoaste, in faza a
II-a de crestere a plantelor (aparitia primei faze adevarate), acestea
incep sa-si pregateasca singure hrana.
Aceasta este perioada cea
mai critica pentru plantulele de ceapa, si impune o umiditate in sol de 80-90%
din capacitatea de camp, si cantitati insemnate de substante nutritive in
stratul superficial al solului.
Dupa aceasta faza,
umiditatea solului trebuie sa fie constanta, 70-80% din capacitatea de camp,
pana la sistarea completa a cresterii frunzelor in sistemul radicular, dupa
care trebuie sa scada la 60-70% pana la recoltare.
Nu se poate recomanda
aplicarea unui anumit numar de udari pe timpul perioadei de vegetatie, acesta
depinzand de numarul si volumul precipitatiilor care au loc de la rasarire la
sistarea completa a cresterii frunzelor si a sistemului radicular.
In cazul infiintarii
culturii de toamna, dupa semanat este necesar sa se irige, pentru a realiza o
germinatie rapida si uniforma.
Daca toamna este uscata,
plantele tinere nu vor forma 3-4 frunze pana la inghet fara o irigare adecvata.
In mod normal, primavara ceapa care a trecut peste iarna nu are nevoie de
irigatie, dar in cazul unei primaveri uscate, acest lucru este necesar.
Fertilizarea
Trebuie sa se bazeze pe
testele de laborator (analize) ale solului facute atat inaintea
semanatului cat si in timpul perioadei de vegetatie. Este important sa se tina
seama si de numarul de plante care trebuie hranite. De asemenea, dozele si
momentele de aplicare a ingrasamintelor difera si in functie de tehnologia
aplicata: daca cultura se infiinteaza in toamna sau in primavara.
In cazul semanatului din
toamna unui sol obisnuit i se va administra inaintea semanatului 50-60kg
P2O5/ha, 180kg K2O/ha si 65kg N/ha. In cazul in care se seamana cu o
semanatoare prevazuta cu fertilizatoare, atunci se recomanda ca azotul sa se
administreze o data cu semanatul localizat pe rand, nu mai mult de 50kg azotat
de amoniu la hectar.
Recomandam a se folosi
doar 1/3 de N inainte de semanat sau in momentul semanatului si 2/3 cand plantele
pornesc din nou in crestere dupa perioada de iarna, la inceputul lunii martie
30kg N/ha, si apoi la jumatatea lunii aprilie 55kg N/ha. Plantele pot intra in
iarna cu un sistem radicular puternic si un habit scurt. Daca se foloseste in
toamna prea mult azot, acesta poate reduce rezistenta la inghet a plantelor.
Trebuie avut grija la fertilizarea cu potasiu deoarece acest element mineral
este necesar pentru toleranta la inghet. In cazul semanatului din primavara
recomandam aplicarea azotului in etape: 2/3 inainte de semanat sau o data cu
semanatul si 1/3 cand plantele de ceapa au atins o inaltime de aproximativ
10cm.
In baza analizelor se
recomanda ca in stratul de sol (cca 30cm adancime) sa se aplice o
cantitate totala de maxim 180kg N/ha.
Aplicarea unei cantitati
mici de N inainte de semanat va avea ca rezultat obtinerea unor plante tinere
neuniforme.
Azotul in exces poate
cauza gatuiri si ingrosari ale frunzelor, foliaj abundent, precum si bulbi mici
si de o calitate mai slaba ce nu garanteaza o pastrare buna. Acesti bulbi sunt
de asemenea mai usor atacati de boli.
Lipsa fosforului
asimilabil din solutia solului poate cauza o slaba maturizare a plantelor. In
acord cu rezultatele analizelor de sol se pot administra 200-220kg P2O5/ha
atunci cand solul este foarte sarac in fosfor. In mod normal se vor adminstra
90-120kg P2O5/ha. Pentru aceasta se recomanda 450-500kg superfosfat/ha.
Absenta potasiului din
sol poate cauza incetinirea cresterii, ingrosarea gatului, un verde foarte
inchis si aparitia unor necroze pe marginile frunzelor imbatranite. Se pot
administra peste 440kg K2O/ha pe solurile fara potasiu disponibil. Normal se
administreaza 200-225kg K2O/ha, ceea ce reprezinta aproximativ 550kg sulfat de
potasiu si 30% magneziu necesar pentru echilibru cu potasiu.
Lipsa magneziului
disponibil se observa foarte bine atunci cand foliajul este redus, cu frunze
atarnate si striatii galbene pe frunze. Deficienta de magneziu se poate
manifesta pe solurile calcaroase usoare si pe solurile cu prea mult fosfor. O
fertilizare foliara cu 1,5% solutie de sulfat de magneziu, aplicata seara
inainte de apusul soarelui va preveni aparitia unor simptome nedorite pe frunze
si poate rectifica deficitul.
Afanarea
solului
In timpul perioadei de
vegetatie este foarte importanta si se realizeaza prin prasile mecanice si daca
este cazul manuale (numai daca trebuie distruse buruienile). In urma
unor ploi torentiale sau a efectuarii irigatiilor prin aspersie se poate forma
o crusta puternica la suprafata solului care favorizeaza acumularea de bioxid
de carbon in sol la nivelul radacinilor, inhiband absorbtia apei si a sarurilor
minerale.
Aceasta lucrare este bine
sa se faca la timp cand solul are umiditatea optima si la o adancime de pana la
8-10 cm. Nu este bine sa se intarzie efectuarea acestei lucrari pentru ca daca
aceasta lucrare se executa cand solul a format crusta groasa, exista riscul ca
bucatile de crusta sa acopere plantele de ceapa, iar buruienile aflate pe
aceste bucati continua sa vegeteze, mai ales daca la putin timp dupa prasit cad
precipitatii sau se iriga.
Aceasta lucrare de
afanare a solului si de distrugere a buruienilor in cadrul tehnologiei
modernizate pe care o prezentam, trebuie sa se efectueze cu un cultivator cu
latimea de lucru de 1,5 m. In prezent, in tara noastra nu avem un cultivator cu
latime de lucru de 1,5 m, care sa lucreze la prasit strat cu start, culturi
semanate in benzi de un metru pe 5 sau 6 randuri.
Fabricarea acestui
cultivator nu ridica probleme deosebite, intrucat toate reperele care intra in
compunerea lui sunt in fabricatie de serie, putandu-se face chiar zonal in
cadrul oricarei ferme.
Cultivatorul va fi
realizat cu 7 sectii, cu 5 sau 4 pentru prasit intre randuri iar 2 sectii,
pentru prasit urmele lasate de rotile tractorului.
In cadrul acestei
tehnologii modernizate, daca erbicidele administrate cu multa competenta isi
dovedesc eficacitatea, nu mai este nevoie sa se efectueze prasile manuale.
Acestea se vor aplica la aceasta cultura ori de cate ori este nevoie pentru
distrugerea buruienilor de pe randul de plante si pentru afanarea solului.
Combaterea
bolilor si daunatorilor
Mana
cepei
(Peronospora
destructor Casp). Pe frunze apar pete alungite de culoare galbuie, la
suprafata carora, in conditii de umiditate atmosferica ridicata si la
temperaturi de 10-18grade C, se dezvolta un puf cenusiu violaceu format din
fructificatiile ciupercii. (conidiofori si conidii). Combatere. In
timpul perioadi de vegetatie se aplica 3-5 tratamente in functie de condittile
climatice si de modul de irigare, la intervale de 8-12 zile, folosindu-se
produsele Ridomil gold plus 0,3%, Ridomil gold MZ 0,25%, Planet 0,25%, Sandofan
C 0,25%, Ripost M 0,2%, Acrobat MZ 0,2%, Curzate Manox 0,25%, Previcur 607 SL-
0,15% + Dithane M45 – 0,2%. Se pot utiliza de asemenea fungicide de
contact:Dithane M45-0,2%, Sancozeb 0,2%, Vondozeb 0,2%, Folpan 50-0,2%, Folpan
80 - 0,15%, Bravo 500- 0,2%
Putregaiul
cenusiu al cepei (Botrytis allii Munn). Boala apare frecvent
in anii cu primaveri bogate in precipitatii. Pe frunzele plantelor apar pete
albicioase, mici (1-3mm), rotunde sau ovoidale, usor cufundate in tesuturi. La
suprafata tesuturilor atacate apare un puf cenusiu. La plantele mai avansate in
vegetatie atacul apare in zona coletului care se inmoaie si putrezeste. In
sectiuni longituinale prin bulbi se constata ca acestia sunt cuprinsi de un
putregai umed care progreseaza din partea apicala spre cea bazala.Combatere.
Primul tratament se aplica cu 6 saptamani inainte de recoltare, iar al doilea 3
saptamani mai tarziu, folosindu-se produsele Rovral 0,1%, Sumilex 0,1% sau
Calidan 0,15%
Putregaiul
alb al cepei
(Sclerotium
cepivorum Berk). Atacul apare frecvent pe terenurile grele, in anii cu
precipitatii abundente. Primul semn al bolii este ingalbenirea si uscarea
varfului frunzelor care progreseaza lent spre baza acestora. Radacinile sunt
distruse si are loc o putrezire umeda a tunicilor, urmata de acoperirea acestora
cu un miceliu alb, afanat, superficial. Daca infectia se produce tarziu,
putrezirea acestora continua in timpul pastrarii. Combatere. Se va
repeta o rotatie a culturii pe 5-6 ani. In 6-8 saptamani dupa rasarire se va
aplica un tratament cu Rovral 0,25%, Ronilan 0,25%, Calidan 0,25%, folosindu-se
1000 litri solutie/ha. Dupa tratament se va efectua o irigare prin aspersie cu
10-15 litri apa/m2, care are ca scop antrenarea fungicidelor in zona
radacinilor plantelor.
Putregaiul
bacterian al bulbilor de ceapa (Erwinia carotovora Jones).
Atacul apare incepand cu a doua perioada de vegetatie si este favorizat de
umiditatea ridicata a solului. Coletul plantelor bolnave devine moale, pe
sectiuni longitudinala prin bulbi. Se constata ca tunicile sunt inmuiate. In
timpul pastrarii, atacul progreseaza, in final bulbii putrezesc in intregime si
prezinta un miros neplacut, specific. Combatere. Respectarea unui
asolament de 3-4 ani. La aparitia atacului plantele bolnave vor fi indepartate
din cultura si distruse prin ardere. Produsul Starner 20-0,1% da rezultate bune
daca tratamentele se aplica preventiv. Principalii daunatori care trebuie
combatuti la timp sunt: musca cepei si tripsul comun.
Musca
cepei
(Delia
antiqua Meig.)
Este un daunator specific producand insemnate pagube. Specie cu doua generatii
de adulti pe an, larvele din prima generatie ataca frunzele si bulbii in
formare, iar cele din a doua genertie numai bulbii. In interiorul unui bulb de
ceapa se dezvolta intre 5-10 larve, care produc galerii profunde, atacul fiind
insotit de degradarea tesuturilor pe care secundar se instaleaza diferite
ciuperci saprofite. Frunzele plantelor atacate se ingalbenesc, se vestejesc si
se usuca. Cele mai mari pagube le produc larvele din prima generatie, atunci
cand plantele sunt tinere. In anii cu conditii optime de dezvoltare (in special
in primaveri cu precipitatii putine si temperaturi ridicate), daunatorul poate
cauza pierderi cuprinse intre 30-50%. Ierneaza in stadiul de pupa in sol, la
10-12cm adancime, primii adulti aparand primavara la sfarsitul lunii
aprilie-inceputul lunii mai. Depune esalonat 50-70 de oua pe sub bulgarii din
apropierea plantelor gazda.Durata perioadei de incubatie este de 5-8 zile,
stadiul de iarna 15-20 zile iar cel de pupa 5-8 zile. Pentru limitarea atacurilor
se recomanda respectarea rotatiei culturilor, strangerea resturilor vegetale
ramase in camp dupa recoltare, efectuarea araturilor adanci de toamna,
semanarea anticipata de benzi capcana formate din ceapa. Chimic,se aplica
pentru fiecare generatie doua tratamente (la interval de 10-12 zile), in
perioada de maxima aparitie a adultilor, cu produsele Diazol 60 EC- 0,15%,
Zolone 35 EC-0,20%, Sinoratox 35 CE- 0,15%.
Tripsul
comun
(Thrips
tabaci Lind.). Este un daunator specific culturilor de ceapa, ataca frecvent
in anii caldurosi si secetosi. Atacul se manifesta frecvent pe parcursul
lunilor iunie-iulie, plantele se opresc din crestere, frunzele sunt lipsite de
turgescenta, iar cultura privita in lumina soarelui are o culoare argintie.
Pentru combatere se recomanda doua tratamente la interval de 10-12 zile cu
Diazol 60EC- 0,2%, Mospilan 20EC- 0,03%, Supersect 10EC-0,03%. Pentru ca
tratamentele aplicate impotriva bolilor si daunatorilor sa aiba o eficienta
maxima, recomandam urmatoarele: avand in vedere ca frunzele de ceapa sunt
lucioase din cauza stratului de pruina, in solutia de stropit se va adauga un
adeziv (de preferat Aracet 0,2%); duzele aparatelor de stropit trebuie sa
asigure o pulverizare fina si uniforma, un tratament eficace nu inseamna o
”imbaiere” a plantelor, ci picaturi foarte fine care nu se ating intre ele;
cantitatea de solutie pentru cultura de ceapa trebuie sa fie de minimum 600
l/ha.
Recoltarea
Calitatea productiei, dar
mai ales capacitatea sa de pastrare este direct determinata de momentul
recoltarii. Astfel, recoltarea mai timpurie presupune acumulari mai mici de 9%
substanta uscata, ceea ce ar determina deprecierea produselor prin
deshidratare, reducerea capacitatii de pastrare si pierderi excesive in
greutate, dar mai ales de calitate.
Recoltarea tardiva a
bulbilor chiar daca au acumulat peste 12% substanta uscata, atrage deprecierea
tunicilor invelitoare ale bulbilor, pierderi in greutate prin deshidratare sau
chiar reluarea vegetatiei in conditii de umiditate (ploi sau stocare necorespunzatoare).
Identificarea momentului
optim consta in urmarire periodica a evolutiei vegetatiei si maturizarii
bulbilor si coincide momentului cand treimea superioara a frunzei s-a
ingalbenit si are tendinta de a se apleca spre sol, tulpina falsa se inmoaie,
iar tunicile sunt la inceputul colorarii, fara fisuri sau exfolieri, inchizand
prin suprapunere zona tulpinii false.
Se va efectua recoltatul
ziua, dupa ce nu mai exista roua pe plante, pe timp uscat si cand solul este
reavan.
Daca recoltarea se efectueaza
manual, costul acestei lucrari este foarte mare si mai cu seama pe suprafete
mari nu il recomandam. Recoltarea este mult mai eficient sa se faca mecanic,
folosind masina MRC-1,2 in cu tractorul L-445 sau U-650, iar dupa
dislocare bulbii raman pe camp in benzi, timp de 6-7 zile pentru solarizare (uscarea
frunzelor). In perioada de solarizare a bulbilor, productia de ceapa scade
cu circa 5% ca urmare a pierderii apei intercelulare.
In faza a doua, cu
aceeasi masina dar echipata cu transportor, bulbii sunt adunati si incarcati
intr-un mijloc de transport.
In cazul aplicarii
tehnologiei prin semanare direct in camp toamna cu trecere peste iarna,
recoltarea productiei destinata se poate imediat face direct trecand peste faza
de solarizare si incarcand productia direct in mijloacele de transport dupa ce
bulbii au fost dislocati si scuturati de catre partile active ale masinii de
recoltat.
Producatorilor de ceapa
pe suprafete mari le recomandam dotarea cu masini de recoltat si de conditionat
ceapa. Prin utilizarea acestora pretul de productie va scadea semnificativ si
profitul obtinut pe hectarul cultivat cu ceapa va fi mult mai mare.
Cultivarea acestei specii
devine foarte rentabila daca se reuseste ca productia sa depaseasca 30 t/ha si
daca se reuseste ca aceasta sa se valorifice superior. Este foarte important a
se stabili procentul din recolta care se valorifica imediat dupa recoltare si
cantitatea care se depoziteaza pentru a fi valorificata in special pe timpul
iernii si in primavara anului urmator. Cand se obtine o productie mare pe poate
valorifica imediat dupa recoltare la un pret destul de scazut si profitul va fi
unul pe masura asteptarilor. In cazul in care producatorul dispune de spatii
pentru depozitare, recomandam pastrarea si valorificarea bulbilor dupa cateva
luni, cunoscandu-se faptul ca pretul se dubleaza sau chiar se tripleaza.
Costurile de productie la
hectarul de ceapa cultivat dupa tehnologia modernizata prezentata se situeaza
la circa 6000 lei. Prin urmare la o productie de 30 t/ha (considerata o
productie mica daca se respecta tehnologia prezentata), in urma
valorificarii la recoltare la un pret de 0,5 lei/kg se va obtine un profit de 9
000 lei. Profitul va creste considerabil daca productia se va pastra si va fi
valorificata dupa 4-5 luni de la recoltare la un pret cel putin dublu. Acest
calcul simplu de eficienta economica speram ca va determina fermierii,
producatorii de ceapa, sa adopte rapid aceasta tehnologie modernizata care sa
le aduca profituri mari.
Plantarea cepei de toamna
Ceapa de toamna
se planteaza din arpagic in octombrie si noiembrie, pentru ca primavara devreme
sa avem ceapa verde in gradina. Daca ati sarit peste aceasta etapa,
insamantarea de toamna, nu disperati. Anul trecut eu nu am plantat doar
primavara devreme, odata cu ridichile si s-a facut un pic mai tarziu, dar s-a
facut. Anul acesta am pus si acum, toamna, si voi planta si primavara, ceapa
care sa ma tina toata vara si sa pun putina la pastrare si pentru iarna. Iar ca
sa aveti ceapa verde toata vara, o data la 2-3 sapmanani puteti sa mai plantati
20-30 de fire de ceapa. Daca o consumati verde, bine, daca nu, o lasati in
pamant si ea se va dezvolta si o veti scoate din pamant toamna. Eu am plantat
arpagicul acum o saptamana. Sper sa se faca pana la Paste, care la anul va fi,
am impresia, pe 15 aprilie. Am procedat asa.
Mai intai am ales arpagicul sanatos si am aruncat pe cel care era un pic moale sau fara foi. Am curatat, sapat si greblat bine pamantul unde urma sa plantez si apoi, cu o ata, am trasat o linie dreapta. Am facut apoi cu sapa, pe langa aceasta linie, un santulet adanc de 8-10 cm. (ceapa de toamna se planteaza la o adancime mai mare fata de cea de primavara, ca sa nu inghete).
Am luat apoi arpagicul si l-am infipt usor in pamant, la o distanta unul de altul de 5-6 cm. Am masurat apoi cu o ruleta o distanta intre primul rand si urmatorul de app 20 cm, am mutat ata si am acoperit cu pamant primul rand de ceapa. Am mai facut apoi un santulet, la fel ca prima data si am procedat in continuare la fel.
Am folosit, pentru a nu batatori cu picioarele pamantul, o scandura de lemn, pe care am tot mutat-o pe pamant. Am pus astfel 5 randuri de ceapa, cam 200 de fire, mult prea mult , insa am spus ca poate se mai strica din ea daca o fi o iarna grea. Daca va fi prea multa, o impart si eu la cunoscuti. Daca aveti compost facut din timp, puteti sa puneti deasupra, peste pamant, o paturica de cativa centimentri, pe care primavara, cand dispare pericolul inghetului, sa o inlaturati cu o grebla. Eu nu am pus nimic, doar am plantat arpagicul la adancime mai mare decat o fac primavara.
Mai intai am ales arpagicul sanatos si am aruncat pe cel care era un pic moale sau fara foi. Am curatat, sapat si greblat bine pamantul unde urma sa plantez si apoi, cu o ata, am trasat o linie dreapta. Am facut apoi cu sapa, pe langa aceasta linie, un santulet adanc de 8-10 cm. (ceapa de toamna se planteaza la o adancime mai mare fata de cea de primavara, ca sa nu inghete).
Am luat apoi arpagicul si l-am infipt usor in pamant, la o distanta unul de altul de 5-6 cm. Am masurat apoi cu o ruleta o distanta intre primul rand si urmatorul de app 20 cm, am mutat ata si am acoperit cu pamant primul rand de ceapa. Am mai facut apoi un santulet, la fel ca prima data si am procedat in continuare la fel.
Am folosit, pentru a nu batatori cu picioarele pamantul, o scandura de lemn, pe care am tot mutat-o pe pamant. Am pus astfel 5 randuri de ceapa, cam 200 de fire, mult prea mult , insa am spus ca poate se mai strica din ea daca o fi o iarna grea. Daca va fi prea multa, o impart si eu la cunoscuti. Daca aveti compost facut din timp, puteti sa puneti deasupra, peste pamant, o paturica de cativa centimentri, pe care primavara, cand dispare pericolul inghetului, sa o inlaturati cu o grebla. Eu nu am pus nimic, doar am plantat arpagicul la adancime mai mare decat o fac primavara.
Important! Ceapa nu
trebuie sa se cultive pe acelasi sol decat o data la 3-4 ani. Cel mai bine
creste in locul unde au fost urmatoarele culturi in anii precedenti: mazare,
fasole, tomate. Aceeasi regula este valabila si pentru usturoi.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu